Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Πρέπει»


Μία λέξη τόσο μικρή όσο αυτή θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Όμως καθορίζει την ζωή όλων μας, άλλων περισσότερο, άλλων λιγότερο. Όλοι την χρησιμοποιούν, ακόμα και οι πιο «ανεξάρτητοι» & «απελευθερωμένοι». Άλλοι από δειλία, άλλοι από ανάγκη, κάποιοι ως κατευθυντήρια οδό και ορισμένοι ως παιχνίδι. Ανάλογα με την χρήση της μπορεί τόσο να χαρίσει όσο και να σβήσει ένα χαμόγελο.

Τα «πρέπει» της ζωής μας βρίσκονται παντού, σε μία οδηγία, στην τσιριχτή φωνή της δασκάλας μας, στον απόηχο μίας απόφασης, σε ένα όριο, σε μία «επιλογή» που μας επιβλήθηκε, σε  ένα όνειρο, σε μία υπεκφυγή, σε μία άρνηση, στο ερωτικό παιχνίδι. Είναι ένα μέρος να κρύψουμε τα πιο μικρά σκοτεινά μυστικά μας, τις λάθος επιλογές, την λαγνεία, τον φθόνο, τον πόθο για κάτι που δεν μπορούμε να έχουμε, την αδυναμία να τολμήσουμε.

Τα «πρέπει» είναι ένα φρούριο όπου στεγάζονται και συνυπάρχουν τόσο ταιριαστά η δειλία, οι φόβοι και οι αδυναμίες των ανθρώπων. Αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη και επιβίωση πολλών από εμάς. Η πολυπαιγμένη ατάκα «δεν πρέπει να το κάνω», σημαίνει δεν είμαι αρκετά δυνατός για να το κάνω.

Είναι τα «θέλω» μας που μεταμφιέζονται και στριμώχνονται πίσω από τα «πρέπει». Ποιος δεν έχει αρνηθεί κάτι με την πρόφαση «Δεν πρέπει»; Όταν ποθείς κάτι τόσο, που νομίζεις πως είναι λάθος, απλά σηκώνεις την κουρτίνα του καθωσπρεπισμού, σε μία προσπάθεια να κρυφτείς  καταλήγοντας να παίζεις κλέφτες και αστυνόμους  με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Συνιστούν μία πρόφαση, μία δικαιολογία για να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Είναι το φωτεινό σήμα πάνω από την έξοδο κινδύνου, την οποία τόσο απεγνωσμένα ψάχνουμε. Τα «πρέπει» υπάρχουν για όλους εκείνους που αγαπούν, υιοθετούν και ενστερνίζονται τις υπεκφυγές ως στάση ζωής..

Απελευθερώνοντας τα  όμως από τον ψευτοπουριτανικό χαρακτήρα που τους προσδίδουμε, παύουν να είναι μία ανούσια απαγόρευση ή μία συγκάλυψη αδυναμίας. Παύουν να είναι εκείνο το άχαρο κουτί στο οποίο προσπαθούμε βίαια  να χωρέσουμε  τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα θέλω μας. Μπορούν πλέον να ξεσηκώσουν, να πεισμώσουν, να δυναμώσουν, να ερεθίσουν, να ιντριγκάρουν. Στα χέρια όσων τολμούν να ζήσουν αποτελούν μέρος ενός ενδιαφέροντος παιχνιδιού με άγραφους κανόνες, που «πρέπει» να παραβείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου